spiraal van Archimedes


spiraal van Archimedes 1.0

(wiskunde)

spiraal waarbij de afstand tot de lijn van de vorige winding steeds gelijk is en de straal toeneemt met een vast getal
Voor meetkundige specificaties zie verder de voorbeelden.

Algemene voorbeelden


De Spiraal van Archimedes tref je overal aan waar dingen worden opgerold: een meetlint, een rol behang of vloerbedekking, enzovoort [...]. Kenmerkend is dat de spiraal geen einde heeft, maar wel een duidelijk aanwijsbaar begin. Daardoor is deze spiraal geen fractal. De aangroei is gelijk aan de dikte van wat is opgerold. Deze is constant. Dat deze spiraal een begin heeft volgt direct uit de formule voor de voerstraal: r = aφ. De poolhoek φ (in radialen) begint bij 0 en wordt steeds groter. Als φ = 0 is r = 0. Dit is het beginpunt van de spiraal.

http://www.webmasterij.nl/fractals/fracmatm.htm,

De spiraal van Archimedes (beschreven door een punt op een wentelende straal dat zich met constante snelheid van het middelpunt verwijdert).

http://books.google.nl/books?id=-5QEjk0F-IwC&pg=PA243&lpg=PA243&dq=%22spiraal+van+archimedes%22&source=bl&ots=dpyW10qNNX&sig=KjOoqHyOKOb2fSTgdA252sfUw4E&hl=nl&sa=X&ei=XEFbVMv3C4TYONr0gGA&ved=0CFIQ6AEwCTgK#v=onepage&q=%22spiraal%20van%20archimedes%22&f=false,

De spiraal van Archimedes is een kromme waarvan de hoek naar een bepaald punt een veelvoud is van de afstand van dat punt tot de oorsprong: r = a · θ.

http://www.math4all.nl/PO/5v-B-Spiralen.html